Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΙΑ -ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Στην δραματοθεραπεια μας ενδιαφερει κυριως ο μετασχηματισμος του ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΖΩΗΣ. Γιατι αν & φαινοται 2 αντιθετοι πολοι στην ουσια & τα 2 ενστικτα δεν είναι παρα οψεις του ιδιου νομισματος. Ακομη & ο ιδιος ο φρουντ παρα τον αρχικο του απολυτο διυσμο του, προς το τελος της ζωης του λεει ότι η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ μοιαζει πολύ στην ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Πιο συγκεκριμενα στη δραματοθεραπευτικη πρακτικη δινεται μεγαλη εμφαση στη δημιουργικοτητα. Κάθε συνεδρια περα από θεραπευτικο, αποτελει & ένα πολιτισμικο γεγονος.Παρολο που ο φρουντ θεωρησε το ενστικτο του θανατου σαν πρωταρχικο, ο WINNICOTT κι ο FERENZI  διαφωνουν μεταξυ τους.
Για τον WINNICOTT Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ. Είναι η δημιουργηκοτητα που επιτρεπει στον ανθρωπο την επαφη με τον εξωτερικο κοσμο. Η δημιουργικη παρορμηση επισημαινει ο WINNICOTT ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ενός καθυστεριμενου παιδιου που αναπνεει, οσο στην εμπνευση του αρχιτεκτονα που ξαφνικα ξερει τι θελει να σχεδιασει & να σκεφτεται ηδη τα υλικα.
Ακομη κι όταν το ατομο μελος της ομαδας η σε ατομικη συνεδρια αρνειται να δρασει συμβολικα σε μια προτεινομενη από τη δραματοθεραπευτικη πραξη πανω στη σκηνη αυτό δεν αποτελει αδρανεια, αλλα δραση.ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΜΗ ΔΡΑΣΗΣ.
Τα φωτα είναι αναμενα. Η σκηνη είναι ετοιμη & ο δραστης απουσιαζει.

Η απουσια αυτή μπορει να σημαινει πολλα διαφορετικα πραγματα αναλογα την κάθε περιπτωση & την στιγμη.Παρολο που οι πραξεις αυτές προτεινονται & οι συμμετεχοντες εχουν το δικαιωμα αρνησης, αυτή η αρνηση πρεπει να βγει από την ΑΣΑΦΕΙΑ της & να οριστει.Τι σημαινει? Είναι ντροπη ; Είναι δυσκολια στην εκθεση; Είναι αντιδραση προς τον θεραπευτη η το πλαισιο;
Η διαθεση την συγκεκριμενη μερα η κατι που εχει μεινει από την προηγουμενη συνεδρια.
Η κατανοησις της μη δρασης δημιουργει νοημα & αρα μορφη σε κατι που ως εκεινη τη στιγμη βρισκοταν στο ΣΚΟΤΑΔΙ, η γινοταν αντιληπτη απλα ως αρνηση η αδρανεια.
Από την άλλη η δραματοθεραπεια όπως & άλλες μορφες διαμεσολαβησης, ως διαμεσολαβητικη δεν μπορει  παρα να συνδεει.
Η συνδετικη της αυτή ικανοτητα υπαρχει χαρη στη χρηση της μεταφορας, αφου η ιδια η μεταφορα προκυπτει από μια συνδεση ενός αντικειμενου με ένα άλλο βαση μιας ομοιοτητος που εχουν τα δυο.
Στο ιδιο μηκος κινειται η χρηση των συμβολων. Μεσω του συμβολου, το ατομο επικοινωνει όχι  μονο με οσους παρευρισκονται ως μαρτυρες  οι θεατες, αλλα ταυτοχρονα συνδεεται & με ολοκληρη την ευρυτερη κοινοτητα αφου το συμβουλο είναι μια συλλογικη κατασκευη που συχνα διαπερνα & τα διαγενεολογικα συνορα.
Ξερουμε καλα ότι σε ορισμενες ψυχοπαθολογιες όπως είναι το παραδειγμα των εξαρτησεων, οι ανθρωποι αρεσκονται να μιλουν θεωρητικα.
Μπορει να σκεφτοναι αλλα δεν δρουν. Στην συγκεκριμενη μεθοδο ψυχοθεραπειας δεν ειναι εφικτο μονο να μιλουν καλουνται & να δρασουν.
Δεν  είναι όμως λιγες οι περιπτωσεις ανθρωπων που δεν εχουν αναπτυξει επαρκως τις πρωτογενεις διεργασιες όπως η φαντασια η ονειροποληση ο οραματισμος η διαισθηση.
Η ψυχικη τους ζωη διεπεται από φτωχεια & παρολο  που μπορουν να λειτουργουν  ικανοποιητικα στις πρακτικες εμφανισεις της καθημερινοτητας δεν αισθανονται  ικανοποιημενοι  κυριως από τις σχεσεις τους αλλα νοιωθουν ότι κατι τους λειπει.
Εχουν πολλα ισως ειπωθει για την ενεργοποιηση του δεξιου ημισφαιριου μεσω της δραματοθεραπειας. Τελευταια όμως αρχιζουν να συνδεονται οι κλινικες παρατηρησεις μας & με ευρυματα ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Αυτή η δυναμη της μεθοδου μας στην επιδραση & σε δομες ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ  την κανει εξαιρετικα ωφελιμη & σε περιπτωσεις οπου ο θανατος δεν συνδεεται μονο με τον ΨΥΧΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ, λειτουργιες του ΝΟΥ, όπως είναι οι περιπτωσεις ασθενων με ανοια.
Η δραματοθεραπεια καταφερνει να μετατρεψει την εκδραματιση που μπορει να είναι καταστροφικη, σε ενδραματιση με νοημα.
Ετσι ο στοχος δεν είναι η εξαλειψη της επιθετικοτητος & της καταστροφης αλλα η εκφορτηση τους μεσα σε ένα πλαισιο που νοηματοδοτει & μετατρεπει το χαος σε μορφη.
Στην περιπτωση των ψυχοσωματικων ασθενειων το συναισθημα δεν εχει καταφερει να υποστει σε επεξεργασια μη μπορωντας να εκφραστει με πιο ανεπτυγμενο τροπο εκφραζεται με το σωμα.
Γνωριζουμε ότι κάθε συμπτωμα είναι προιον ψυχικης αμυνας που επιτρεπει τη επιβιωση προσφεροντας μια οδο εκφορτησης ενός συναισθηματος που εχει ξεπερασει ποσοτικα τα ορια της συνηθους αντοχης του ψυχισμου.
Η δραματοθεραπευτικη μεθοδος προσφεροντας κι άλλες οδους περα από το λογο για την εκφραση αυτων, μπορει να φτασει τοσο στο τραυματισμο & να το επεξεργαστει οσο & να προσφερει μια πιο ανεπτυγμενη  εκφορτιση, φροντιζοντας την ψυχικη οικονομια χωρις να υπαρχει η αναγκη πια της ΥΠΑΡΞΗΣ του συμπτωματος.
 ΔΙΑΦΟΡΕΣ....... ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ................. & ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΟΣ.
Η δραματοθεραπεια δεν επιχειρει να ανακαμψει την επιθετικοτητα & τη καταστροφη. Βρισκει σε αυτές τα απαραιτητα υλικα για να μετασχηματισει την ΨΥΧΙΚΗ ενεργεια σε δημιουργια προς οφελος του θεραπευομενου.
Σε αντιθεση με το ψυχοδραμα που δινει εμφαση ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ,  θα λεγαμε ότι στη δραματοθεραπεια επιχειρηται η  ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΩ Της ΕΚΣΤΑΣΗΣ & Της ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ.
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.



ΠΗΓΕΣ: ΑΡΘΡΟΓ/ΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ: ΕΛΛ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.
ΑΡΘΡΟΓ. ΣΤΑΥΡΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΩΣ & ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΕΦ.2ον



ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΩΣ & ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΕΦ. 2ον
ΦΡΟΥΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙA




Η Φρουδικη θεωρια & γενικωτερα η ψυχαναλυση επηριαστηκε παρα πολύ από την Ελληνικη Μυθολογια & τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο.
Ετσι ο φρουντ το 1920 με το περιφημο εργο του ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ  χρησιμοποιησε μεταφορικα τις 2 μυθικες φιγουρες του ΕΡΩΤΑ &ΘΑΝΑΤΟΥ για να περιγραψει 2  ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ/παρορμησεων που διεπουν τον ΨΥΧΙΣΜΟ.
Το αυτό δημιουργειται & δεν είναι τυχαιο μετα θανατον από ισπανικη γριπη, της αγαπημενης του κορης sophie. Η θερωρια των ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ ξεκινα από την παρατηρηση που ειχε προηγηθει στον εγγονο του ernest, γιο της κορης του που όταν ηταν 18 μηνων ειχε εφευρει ένα παιχνιδι με μια κουβαριστρα δεμενη σε σπαγγο που την εξαφανιζε & την εφερνε κοντα του αναπαριστωντας την απουσια & την επανοδο της μητερας του.
Ο Φρουντ αναρρωτιθηκε γιατι το παιδι προτιμα να παιζει αυτό το παιχνιδι, αφου το θεμα της απουσιας της μητερας είναι θεμα που φερνει ΛΥΠΗ & ΑΓΧΟΣ. Υποθετει ότι η επαναληψη του τραυματισμου από το παιδι εχει ως στοχο ΤΟΝ ΕΞΑΓΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ  ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Σε αυτή την επαναληψη το ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟ & γινεται ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ.Ειναι αυτό, μεσα από μια κουβαριστρα –μητερα που ποτε την παει μακρια, ποτε την φερνει κοντα, ελεγχει πια & δεν υφισταταιο αυτή την κινηση.Κατι αναλογο πραττει ισως  ασυνειδητα & ο ιδιος ο φρουντ, δημιουργωντας μια νεα θεωρηση εκκινουμενη από ένα ΠΕΝΘΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ



Τελικα είναι η επαναληψη του οικειου & όχι απαραιτητα του ευχαριστου, αυτό διεπει τον ΨΥΧΙΣΜΟ ΜΑΣ.Το οικειο είναι αυτό που μαθαινουμε μεσα από τους σημαντικους αλλους & τις πρωτες σχεσεις μαζι  τους. Περα όμως από την επαναληψη του οικειου, εχουμε  & την επαναληψη του τραυματισμου που εκφραζεται όχι μονο στην καθημερινοτητα αλλα & στην σχεση με την θεραπεια, το θεραπευτη, την ομαδα – στην περιπτωση ομαδικης θεραπειας.ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΕΡΩΤΑ) & ΘΑΝΑΤΟΥ.
Αναφερονται ως μια δυαδα αντιθεσεων , ακολουθωντας τη ΜΑΝΙΧΑΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΥΔΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ που διεπει & άλλες θεωρητικες προτασεις & που μαλακωνει με τον θανατο του.Ετσι λοιπον δεν είναι δυνατον να εξετασουμε απολυτως ξεχωριστα το ένα  από το άλλο.
Η παρορμηση του ερωτα δεν αναφερεται αποκλειστικα στην αναζητηση της σεξουαλικης ικανοποιησις.Προκειται κυριως για ενστικτο της ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΙΣΗΣ.Το ενστικτο του ερωτα η της ζωης, μας παραμπεπει στην ΕΝΩΣΗ & την συνθεση, αντιθετα από το ενστικτο του θανατου που προτεινει την ΔΙΑΛΥΣΗ, ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ. Στοχος του τελευταιου είναι η επιστροφη στην ΑΝΟΡΓΑΝΗ κατασταση, ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ, οπου δεν υπαρχει καμια ενσταση είναι κατασταση ΝΙΡΒΑΝΑ.
Ενώ ο ερωτας σχετιζεται με την ΕΛΞΗ, ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΘΗΣΗ(ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΜΗ ΕΚΤΟς ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΟΡΟΠΙΑ…ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ & ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ…….). Υπο το καθεστως του ενστικτου του ΕΡΩΤΑ , κατασκευαζονται ΜΟΡΦΕΣ & ΝΟΣΗΜΑΤΑ & δημιουργουνται πολιτισμοι, ενώ στο ενστικτο του θανατου είναι το ΧΑΟΣ (…ΧΑΟΣ….ΑΚΟΜΑ & Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ……ΘΥΜΑΤΑ Της ΔΗΘΕΝ της διανοησις….), που επικρατει η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
Ο φρουντ αποδιδει ένα δαιμονικο χαρακτηρα στα ενστικτα του ΘΑΝΑΤΟΥ. Ετσι αν μεσα από το ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ / ΕΡΩΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΝ – ΒΟΛΟ ΣΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ επικρατει Ο διαβολος…….( από το δια-χωριζω+βαλλω =χτυπω, ριχνω)
Συνοπτικα οι ποι χαρακτηριστικες εκδηλωσεις του ενστικτου του ΘΑΝΑΤΟΥ εχουν να κανουν με την αναζητηση της ΝΙΡΒΑΝΑ & ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Ο φρουντ υποστηριξε ότι η επιθετικοτητα προς τον εαυτο προηγειται αυτης που στρεφεται προς τον άλλο, καθως ο στοχος είναι είναι πρωτιστως η εξουδετερωση εκφορτιση των εντασεων & η ΝΙΡΒΑΝΑ.



Στη φρουδικη θεωρια τα 2 αυτά ενστικτα  ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ  ταυτοχρονα στις ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ του ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΥ & ΤΟΥ ΣΑΔΙΣΜΟΥ, ενώ αργοτερα η ψυχαναλυση αναφερει & την ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ.
Οι laplanche- pontalis αποδιδουν στο ενστικτο του ΘΑΝΑΤΟΥ  ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ οπωςόπως ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ & τις  ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
Όπως & ο ερωτας εχει να κανει με την αντανακλαση του εαυτου στον αλλον, ετσι & ο θανατος φαινεται να συνδεεται με τοΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ. Το ατομο ενδιαφερεται περισσοτερο για ΤΟ ΕΓΩ εις βαρος του εαυτου, ΓΙΟΥΓΚΙΑΝΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ που περιλαμβανει & τις ΣΧΕΣΕΙΣ, ενδιαφερεται επισης κυριως για το ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ & ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΝΑΙ.
Ο lacan ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η συγκεγκριμενη προταση ανταναλαται με σαφηνεια & στο ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΟΣ RORSCHACH. Θα λεγαμε με ισχυρισμο ότι κάθε ψυχοπαθολογια σχετιζεται ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑΝΑΤΟΥ.
Ετσι η καταθλιψη συνδεεεται με την επιθετικοτητα που δεν στρεφεται προς τα εξω αλλα προς τον εαυτο.Το συναισθημα της ΕΝΟΧΗΣ είναι το πιο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παραδειγμα αυτης της ενδοσταμενης επιθετικοτητος & είναι από τα πιο συνηθη συναισθηματα που ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΘΛΙΜΜΕΝΟΣ.
Στην περιπτωση των ψυχωσεων το ΕΝΣΤΙΚΤΟ του ΘΑΝΑΤΟΥ εμφανιζεται μεσα από την ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ & ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΤΗ ΣΧΑΣΗ , & ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ που είναι ΑΣΥΝΔΕΤΑ.Η αγωνια αυτή από την απουσια ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ.
Αλλα & στις αγχωδεις διαταραχες για τον φρουντ όπως & στην αγωνια οι αναπαραστασεις εχουν μεινει ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΕΣ & δεν εχουν προβει σε αποτελεσματικη δευτερογενη διεργασια μεσω ΤΟΥ ΝΟΥ & ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.Συναισθηματα που σχετιζοναι με την ιδεα μιας ΑΣΑΦΟΥΣ καταστροφης που προκειται ισως να επελθει.
Το ενστικτο του θανατου εκφραζεται χαρακτηριστικα & στην περιπτωση των τοξικοεξαρτημενων & των ΨΥΧΟΠΑΘΗΤΙΚΩΝ.
Στην πρωτη κατηγορια τα ατομα χρησιμοποιουν τις ουσιες για την προσβαση στη ΝΙΡΒΑΝΑ & την ΑΥΤΟΙΑΣΗ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ.
Στην άλλη περιπτωση ισχυουν τα ιδια η επιθετικοτητα & η καταστροφη καθως & το μισος & ο φθονος αποτελουν & αυτά τμημα της ανθρωπινης ψυχης.
Οσο προσπαθουμε να αφορισουμε το ενστικτο του ΘΑΝΑΤΟΥ τοσο το μεγενθυνουμε.Οσο δεν βλεπουμε τη σκια δεν αναγνωριζουμε ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ αυτων στον εαυτο, τοσο εξωβελιζουμε προς τα εξω, στον αλλον, τον ξενον, τον μεταναστη, τον τοξικομανη.






ΠΗΓΕΣ : BREGER FREUD  DARKNESS IN THE MIDST OF VISION
FREUD: ΤΡΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥ : Ο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.
ΑΡΘΡΓ/ΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ & ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΡΩΣ & ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΕΦ. Ιον



ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΕΡΩΣ & ΘΑΝΑΤΟΣ.ΚΕΦ. 1ον

Ο Δραματοθεραπευτης είναι & ψυχολογος & καλλιτεχνης. Χρειαζεται να εχει γνωσεις ανθρωπολογιας, αλλα & ψυχοπαθολογιας.Ο πλουτος αυτος κανει τη δραματοθεραπεια ένα πολυδιαστατο αντικειμενο μελετης & φυσικα επιδρα σε κάθε θεραπευτικη τεχνικη της μετατρεποντας ετσι την κάθε συνεδρια σε μια εξαιρετικη πολιτισμικη εμπειρια.
Θα ξεκινησουμε με μια φαινομενικη περιγραφη που βασιζεται στη μελετη των αναπαραστασεων που διεπουν αυτές τις πτυχες του ΨΥΧΙΣΜΟΥ μας μεσα στους αιωνες.Το υλικο που χρησιμοποιηθηκε εδώ είναι από τη μυθολογια & τα αρχαιολογικα ευρηματα, όπως κι από την τεχνη.Στο 2ον μερος της αναφορας μας θα γινει αναφορα στην ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΟΝ ερωτα & τον θανατο με 2 βασικα ενστικτα & τελος θα αναφερθουμε στο πως χειριζεται η δραματοθεραπεια αυτά τα δυο προκειμενου να πετυχει με τους θεραπευτικους της στοχους.
Όπως  θα διαπιστωσουμε & από ένα ταξιδι στον χρονο μεσα από τι οπτικο υλικο, οι φυγουρες του ΕΡΩΤΑ & ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ μεταμορφωνονται μεσα στους αιωνες.Αυτη η μεταμορφωση σχετιζεται με το πώς, σε κάθε χρονοπολιτισμικη συνθηκη, εγιναν & γινονται αντιληπτοι αυτοι & οι δυο πυλωνες της ανθρωπινης ψυχης. Στα βαθη των αιωνων, μυθολογικα ο ερωτας & ο θανατος εμφανιζονται ως ΘΕΟΙ. Αν δουμε τις απεικονησεις τους θα αντιληφθουμε ότι εχουν πολλα ΚΟΙΝΑ.Και οι δυο αρχικα καλακαμωμενοι αντρες νεαρης ηλικιας.Και οι 2 φτερωτοι.Αρχικα εμφανιζονται να είναι μαλιστα ετεροθαλη αδελφια από κοινη μητερα, την ΝΥΚΤΑ, ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ  ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΜΑΥΡΑ ΦΤΕΡΑ.Αργοτερα μονο θα αναφερθη ως μητερα του ΕΡΩΤΑ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ.
Η μετατροπη των αναπαραστασεων αναμεσα σ΄όλα τα αλλα αφορα & σε αυτή την αρχικη ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ, που ξεκινα από την απολυτη ταυτιση των 2 μορφων (όπως για να καταληξει σε μια πολωση ), όπως αλλωστε εγινε & με τους Θεους τον Δια & τον Αδη, τον Απολλωνα & τον Διονυσο ΚΛΠ.
Ας ξεκινησουμε να δουμε πως διαμορφωνεται ιστορικα ο ΕΡΩΤΑΣ & Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο Ερωτας εμφανιζεται αρχικα ως ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ, δηλ. ο πρωτος από τους θεους. Παιδι της ΝΥΚΤΑΣ  &  του ΑΝΕΜΟΥ  κι όχι το βρεφος από ένα αυγο που εχει αφεθει στους κολπους του Ερεθους (του σκοτους των βυθων). Ο Ησιοδος αναφερει ότι είναι γυιος του ΧΑΟΥΣ & της ΓΑΙΑΣ, αλλα ο ΚΕΡΕΝΥΙ υποστηριζει ότι αυτή η αποδοση καταγωγης από τον Ησιοδο σχετιζεται με το γεγονος ότι ο ιδιος ο Ησιοδος ηταν γεωργος κι αρα ειχε μια πολύ ιδιαιτερη σχεση με την γη.
Όπως κι αν εχει ο φωτεινος θεος (ένα από τα ονοματα του είναι Φανης), εχει  χρυσα φτερα & προερχονται από το ΣΚΟΤΑΔΙ.Μονο πολύ μεταγενεστερα θα μετακινηθουμε από την 1ην  μυθολογικη αναφορα σ’ αυτους τους γεννητορες για να αποδοθει ο ΕΡΩΤΑΣ  ως γυιος της Αφροδιτης & του Ηφαιστου, του Αρη η ακομη & του Ουρανου για την Σαπφω.
Μεταομηρικα  εμφανιζεται  & ως γιος του Πορου & της Πενιας.
Και φυσικα ολες αυτές οι αλλαγες της καταγωγης του σχετιζονται & με την ιδια την ταυτοτητα του Θεου, όπως αυτή διαμορφωθηκε μεσα από λαικες αναπαραστασεις. Ο Ερως θεος αγαπητος στους μεταομηρικους χρονους δεν εχει μονο τα απολλωνια χαρακτηριστικα του φωτος, αλλα & διονυσιακα, περισσοτερα ΣΚΟΤΕΙΝΑ. Ετσι ο Ευριπιδης διαχωριζει την δυναμη του Ερωτα σε 2 μορφες, σε αυτή που μπορει να οδηγησει στην ΑΡΕΤΗ & σε αυτή που μπορει να οδηγησει στην ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ. Με τον ιδιο αμφισημο χαρακτηρα εμφανιζεται & το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ( γιος Της ουρανιας Αφροδιτης) & ως ΚΑΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ( γιος του Πανδημου).Ο Ερωτας υπο αυτην την αναπαρασταση, εμφανιζεται κοντα στο ΓΙΟΥΓΚΙΑΝΟ αρχετυπο του κατεργαρη, αυτου που κανει φαρσες στους ανθρωπους & τους βαζει σε περιπετειες.Οι ρωμαιοι θα σενεχιζουν τη λατρεια προς τον Ερωτα, Τον βλεπουμε κατά τους ρωμαικους χρονους συχνα να αποεικονιζεται εχοντας μια στενη σχεση με τη θαλασσα & τα σοιχεια της ισως μεσα από αυτές τις απεικονισεις του να επανερχεται ο συμβολισμος & της αρχαικης καταγωγης του, αυτης που θελει να προερχονται & από τα βαθη της αβυσσου (αφου πατερας του αρχικα ηταν ο Ερεβος) Τα ψαρια & ο βυθος της θαλασσας είναι συμβολισμοι που μας ερχονται συχνα & στις θεραπειες μεσω τεχνης, οπου εκει αναπαριστουνται το ασυνειδητο & η δυνατοτητα καποιων υλικων του ( συνηθως ψαριων ) να επελθουν στην συνειδηση στην επιφανεια.
Αυτος ο χθονιος χαρακτηρας του ερωτα εμφανιζεται στην ιδια περιοδο & με την σχεση του με αλλους πιο χθονιους θεους, όπως είναι ο ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ στις ΟΡΓΙΩΔΕΙΣ περιπετειες του, όπως αναφερεται ηδη από τον 4ον αιων. Π.χ & ο Πανας που αν & ο ιδιος δεν εμφανιζεται σε καποιο εργο της εποχης, εμφανιζεται ο απογονος του ΑΙΓΙΠΑΝ, που είναι στοιχειο της θαλασσας,αφου η ουρα του συγκεκριμενου μυθικου τερατος είναι αυτή του ψαριου
Παρολου που επανερχεται το θεμα της ΣΥΝΔΕΣΗΣ  ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΕΑΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.Κατα τον χριστιανισμο η σεξουαλικοτητα επενδυεται με ενοχικα συναισθηματα, κατι που συνεχιζεται & κορυφωνεται κατά τον μεσαιωνα.Αυτη η ενοχικη επιδραση του ερωτα είναι ισως που τον μεταμορφωνει από γυμνο αντρα σε μικρο αθωο & σε α-σεξουαλικο παιδι που μοιαζει εξαιρετικα με τους αγγελους της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ.Με την επιδραση της αναγεννησης & του διαφωτισμου & καθως ο χριστιανισμος είναι καλα εγκαταστημενος στην Ευρωπη, ο ερωτας, ο παλαιος θεος δεν εξαφανιζεται από τα αγαπημενα θεματα των ανθρωπων.Απο παιδι ξαναμεγαλωνει για να συνδεθει πια με την εικονα του εφηβου & να συμβολιζει την εναρξη της σεξουαλικοτητος & το ερωτικο ανοιγμα προς τον αλλον.
Μια απεικονηση του ερωτα που εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον, αυτή οπου κραταει έναν καθρεφτη βοηθωντας την Αφροδιτη να δει τον εαυτον της.Αυτη η αναφορα στον καθρεφτη μας παραπεμπει  την προβληματικη του ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ. Ο Ναρκισσος δεν αγαπαει κανεναν, ουτε καν τον εαυτον του παρα το ειδωλο του. Στην ερωτικη σχεση ο ενας εραστης αντανακλα τον αλλον & το ειδωλο αυτης της αντανακλησης είναι προιον εξιδανικευσις.βεβαιως εχομε αρκετες ενστασεις ως προς τον χριστιανισμο που θα αναλυσουμε σε αλλον κεφαλαιο σεβωμαστε την γνωμη των επιστημονων αλλα ο χριστιανισμος δεν ακολουθει αυτή την οδο, & δεν καταδικαζει τον σωστο.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ

Ο θανατος είναι γιος της νυκτας & αγνωστου πατρος. Ετσι η σκοτεινη καταγωγη του εντεινεται περισσοτερο καθως όχι μονο η νυχτα φερει αυτά τα χαρακτηριστικα αλλα & η αγνωστη πατροτητα ενισχυει αυτή την αναπαρασταση.ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΚΙ ΑΡΑ & Η ΙΔΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.Η πρωτη απεικονηση του θανατου μας ερχεται από ένα μαρμαρινο εργο στο ναο της Αρτεμιδος στην εφεσσο. Εκει ο θανατος είναι επισης ενας ομορφος νεος με ΦΤΕΡΑ που μοιαζει εξαιρετικα στην πρωτη μορφη του ερωτα.Παρολου που κατά την αρχαιοτητα ο θανατος δεν είναι αγαπητος θεος & ισως γιαυτο δεν εχουμε τοσες απεικονησεις του δεν του αποδοθηκαν μονο αρνητικα χαρακτηριστικα. Τον βλεπουμε ως θεραπευτη που ερχεται να απαλυνει την ταλαιπωρια των ασθενων & να τους απαλλαξει από τον πονο.Ο διδυμος αδελφος του είναι ο ΥΠΝΟΣ.Και οι δυο θεοι είναι σκοτεινοι & κατοικουν συμφωνα με τον Ησιοδο στον Ταρταρο, οπου δεν τους φωτιζει ο ΗΛΙΟΣ.
Στη πορεια των χρονων ο θανατος αλλαζει μορφη, υπο την επιδραση του χριστιανισμου, από ΟΜΟΡΦΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΦΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΟΣΜΗ & ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ (αυτή είναι η πραγματικοτητα).ΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΧΟΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ.
Το φαινομενο πολλων φιλοσοφων, στοχαστων εχουν διακρινει την ομοιοτητα του ΕΡΩΤΑ & ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Πως?????
Ο BROWN ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΚΑ ΟΙ 2 ΜΟΡΦΕΣ ηταν αδιαφοροποιητες. Μετα απεκτησαν αντιθετα χαρακτηριστικα επειδη ο ανθρωπος θελησε να απωθησει τη θνητοτητα του. Στον ιδιο κινηθηκαν & οι σουρεαλιστες πολύ αργοτερα. Είναι τελειως αντιθετα πραγματα από την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ –ΑΝΑΣΤΑΣΗ.






ΠΗΓΕΣ 1ου ΚΕΦΑΛ.
ΣΤΑΥΡΟΥαρθ/ια& στοιχεια.
KERENYI Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ- ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ.

   

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΦΩΝ -ΣΑΦΕΣ



ΣΟΦΩΝ ΤΟ ΣΑΦΕΣ
ΚΙ αυτη  η Ανατολη σε αποζητουσε
στο ξαφνιασμα του πρωτου Ηλιου
ευτυχως η νυκτα κρυφτηκε τρομαγμενη
Δεν τολεγα να αντεχε για πολύ. 


Νικη της ημερας ….
Νικη του Ηλιου & της Αυγης που κατοικησαμε ως χθες απατριδες….
(θαρρουσες μονος σου θα ζησεις…)

ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ…..
Με ταξη οι λεξεις η μια πλαι
Στην άλλη, αναπαυονται.
Να τους ακους, είναι οι δραπετες
Πρωιμου ΣΚΟΤΟΥΣ…….

Και ξερουν & ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Καποιοι ΤΥΦΛΟΙ…εξισου, αναπολουν την λαμψη των χρωματων




ΕΥΧΕΣ………ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΕΥΧΕΣ……
ΠΗΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ



ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


Ειλικρινα ποτε δεν υπαρχει λογος..................
Να μας πιανει ντροπη για τα..........................
Δακρυα μας….ειναι βροχη…
Πανω στην σκονη που σηκωνεται
Απ΄ το χωμα της σκληρης
Καρδιας μας & μας θολωνει
ΤΑ ΜΑΤΙΑ.
Ολοι οι αλλοι απατεωνες της ΥΦΗΛΙΟΥ
Δεν είναι τιπατα μπροστα στον ανθρωπο
Που παει να εξαπατηση τον …..
ΙΔΙΟΝ ΤΟΥ …ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ….

ΕΥΧΕΣ …. 


ΕΥΧΕΣ........ΣΕ  ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ..





ΠΗΓΕΣ: ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ  




Δεν υπαρχει τιποτα στον κοσμο
Ουτε ανθρωπος, ουτε διαβολος, ουτε πραμα
Να το θεωρω τοσο υποπτο
Σαν τον ΕΡΩΤΑ ……που διαποτιζει την ψυχη.

Περισσοτερο από οτιδηποτε άλλο.
Δεν υπαρχει τιποτα που να κατακτα
Και να δεσμευει την ΚΑΡΔΙΑ όπως ο ΕΡΩΤΑΣ …..
Ετσι, όταν δεν υπαρχουν
Οπλα που θα καταπολεμησουν,
Ο ερωτας ωθει την ψυχη σ΄ένα

ΑΠΥΘΜΕΝΟ…ΑΦΑΝΙΣΜΟ…..









ΕΥΧΕΣ………ΕΥΧΕΣ ΑΓΑΠΗΤΙΚΕΣ…..STO……
AN OLD SMILE.






ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:ΑΠΟ
ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
ΣΥΛΛ. Χ. ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗ.

ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ-AN OLD SMILE



ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙAΣ


Το παν δεν είναι να αποφευγεις την καταιγιδα
Αλλα να μην χασης την ζωη σου
Μεσα σ΄αυτή …μετα ο ηλιος ξαναβγαινει…
Και η ζωη ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Η αγαπη & το μισος είναι 2



Συναισθηματα που εχουν την ιδια αιτια
Αλλα εκδηλωνονται σε διαφορετικες εποχες.
Δεν μετανοιωνω για τις κινηση αγαπης
Που εκανα & δεν βρηκα ανταποκριση
Μετανοιωνω για αυτά που δεν ειπα
Η δεν εκανα φοβουμενος την απορριψη…
ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ...... 


Αγαπη είναι η λαχταρα της καρδιας
Να φανερωσει όλα τα μυστικα τους
Και να παρει για όλα ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ.









ΕΥΧΕΣ…….
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΕΥΧΕΣ………..









ΠΗΓΕΣ : ΑΠΟΣΠ. Χ. ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗ

ΔΡΑΚΟΣ & Η ΝΕΡΑΙΔΑ



Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΡΑΙΔΑ

 Ηταν καποτε  ενας δρακος ποτε δεν ειχε συντοφια αλλου και περιπλανιοτανε σε βουνα & σε σπηλιες.
Αλλωστε τι άλλο να εκανε? Από να πετα από βουνο σε βουνο…στο άλλο.
Ποτε να συλλογιζεται για την ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ  & ποτε να σκιση τα βραχια με τα νυχια του & να φυσα ΦΛΟΓΕΣ.
Μια μερα λοιπον μια ΝΕΡΑΙΔΑ ηρθε & ΚΑΘΙΣΕ ΣΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥ
Ο δρακος ξαφνιαστηκε την ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ & την ρωτησε.
Δεν φοβασαι μηπως σε ΦΑΩ?
Ειμαι πολύ μικρη για να χορτασεις του απαντα.
Αν σε φυλακισω?
Όχι δεν φοβαμαι γιατι μπορω να εξαφανιστω του απαντα.
ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΑΝ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΩ?????
Η νεραιδα σαστισε…………………. Δεν περιμενε άλλη απαντηση…
Όμως ….ολοι θελουν καποτε να αγαπησουν …& να αγαπηθουν……….

Ο Δρακος ενιωσε εντονα την επιθυμια να την αγκαλιαση ….ομως τα νυχια του καρφωσαν την μικρη νεραιδα….
Θελησε να την φιλησει …Η ΚΑΥΤΗ ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ εκαψε τα φτερα της.

Ο Δρακος δακρυσε ….ομως τα δακρυα του την ΕΠΝΙΞΑΝ ….
Η μικρη νεραιδα ΠΕθΑΝΕ στην ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ….
Και του ψιθυρισε…..απλα το ΜΥΣΤΙΚΟ….
ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΓΑΠΑΣ………….
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ…………..





ΠΗΓΕΣ: ΣΥΛ/ΓΗ Χ. ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗ





ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ…ΜΕ
AN OLD SMILE…………
EYXES…….