Monday, January 05, 2009
"Δόκτωρ Ζιβάγκο" ένα θρίλλερ με το Βραβείο Νόμπελ 1958
Ζιβάγκο: φορέας ζωής, αλήθειας, θέλησης και τόλμης
Μυθιστόρημα που αναφέρεται στην περίοδο 1903 – 1929
Ο συγγραφέας εκφράζει τα προσωπικά του βάσανα, σε μια εποχή βίας, προδοσίας, χαμένων ονείρων και άχρηστων θυσιών.
Εμπνέεται από τον έρωτά του με την Όλγα Ιβίνσκαγια.
Ο Δόκτωρ Ζιβάγκο και η Λάρα είναι πιστά αντίγραφα των Μπορίς Παστερνάκ και της Όλγας.
Στο μυθιστόρημα η Λάρα εξαφανίζεται και στη ζωή η Όλγα συλλαμβάνεται χωρίς κατηγορία και με σκοπό να πιεστεί ο Παστερνάκ για να υποταχτεί οριστικά.
Μάρτιο 1953 πεθαίνει ο Στάλιν αλλά όχι και ο σταλινισμός.
Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νοβι Μιρ έκρινε ότι « είναι μια διατριβή μεταφρασμένη σε μυθιστόρημα, κατά βάθος αντιδημοκρατικό και μακριά από κάθε αντίληψη των συμφερόντων του λαού».
Τον Αύγουστο του 1956 ο Υπ. Εξωτερικών γνωστοποιεί στα μέλη της Κ.Ε. ότι ο συγγραφέας του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» επέτρεψε παράνομα την έκδοση του βιβλίου σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες ενω πρόκειται «για λιβελογράφημα γεμάτο μίσος για την ΕΣΣΔ».
Τον ίδιο μήνα ο Παστερνάκ στέλνει στο Δ/ντη του Υπ. Πολιτισμού γράφοντας:
«ότι δεν είχε αλλάξει απόψεις παρά τους εκφοβισμούς που είχε δεχτεί» και καταλήγει: « Αν πρέπει να εξαγοράσω με μαρτύρια την αλήθεια που γνωρίζω δεν μου λέτε τίποτα καινούργιο και εγώ είμαι έτοιμος να τα υποστώ όλα, όποια και αν είναι αυτά».
Το Υπ. Πολιτισμού ανακοινώνει ότι «το τμήμα του Κράτους που είναι επιφορτισμένο με τις σχέσεις ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα λαμβάνει μέτρα για να εμποδίσει την έκδοση αυτού του συκοφαντικού βιβλίου»
Ο Τολιάτι (Γ.Γ. του ΚΚΙ) ύστερα από επίμονη πίεση των σοβιετικών μεσολαβεί προσωπικά στον Φελτρινέλι για τον ίδιο σκοπό.
Ο εκδότης λαμβάνει πολλά γράμματα για την επιστροφή του χειρογράφου αλλά δηλώνει περιφρονητικά « ξέρω καλά πως κατασκευάζονται αυτού του είδους τα γράμματα».
Ο Παστερνάκ είναι σίγουρος ότι το μυθιστόρημά του δεν θα εκδοθεί. Η Όλγα του προτείνει παράνομη έκδοση. Ο ίδιος θέλει να το διαβάσει όλος ο κόσμος.
Ο Σέρτζιο ντ΄Ατζελο, Ιταλός κομμουνιστής και συνεργάτης στη Μόσχα του Μιλανέζου εκδότη Φελτρινέλι έρχεται σε επαφή με τον Μ. Παστερνάκ για να αποσπάσει τη συγκατάθεσή του για την έκδοση του «Δόκτωρ Ζιβάγκο» μεταφρασμένο στο εξωτερικό. Με τη μεσολάβηση του Ιταλού Πρέσβη ο Σέρτζιο ντ΄Ατζελο συναντά τον Παστερνάκ στο σπίτι του ενώ η Όλγα απουσίαζε. Ζητάει να δανειστεί το μοναδικό χειρόγραφο και να το επιστρέψει με τις παρατηρήσεις του. Ο αφελής Παστερνάκ τον εμπιστεύεται. Ο Σέρτζιο εξαφανίζεται. Όταν η Όλγα επιστρέφει ξεσπάει λέγοντας ότι «θα επωφεληθούν από τη συγκατάθεσή του και ότι «θα ξεσπάσει σκάνδαλο».
Το 1957 επιστρέφει ο Σέρτζιο με ένα συμβόλαιο, ο Παστερνάκ δίνει τη συγκατάθεσή του. Η ανησυχία της Όλγας αυξάνεται γιατί «φοβάται ότι σε μια χώρα όπου όλοι οι εκδοτικοί οίκοι ανήκουν στο Κράτος μόνο το Κράτος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και ο Πάστερνάκ «θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι δεν έχει ενημερώσει τις ανώτερες αρχές».
Το Νοέμβριο του 1957 κυκλοφορεί η Ιταλική μετάφραση του βιβλίου.
Ο Παστερνάκ με τη συγκατάθεση του έχει παραχωρήσει στο Φεντρινέλι και τα δικαιώματα του βιβλίου. Το βιβλίο μεταφράζεται σε δεκάδες γλώσσες, παραμένει όμως αμετάφραστο στη μητρική του γλώσσα.
Το 1958 ανακοινώνεται η πρόταση στο Μπορίς Παστερνάκ για βραβείο Νόμπελ, δέχεται και τους ευχαριστεί για την τιμή που γίνεται στη Χώρα του και δηλώνει ότι θα παραχωρήσει τα χρήματα στο ταμείο του «Συμβουλίου της Ειρήνης».
Από τους σοβιετικούς η πρόταση χαρακτηρίζεται « ως εχθρική πράξη απέναντι στη Χώρα» και η απονομή «ως πολιτική πράξη που στρέφεται κατά της ΕΣΣΔ».
Το ίδιο έτος ο Παστερνάκ διαγράφεται από την Ένωση Συγγραφέων της ΕΣΣΔ. Υστέρα από πιέσεις και συκοφαντικά δημοσιεύματα αθετεί το λόγο του και αρνείται το βραβείο. Η Όλγα τρομοκρατημένη και προσβλημένη τον εκλιπαρεί να μην κάνει τίποτα.
Το Μάιο του 1960 πεθαίνει και τα δικαιώματα του βιβλίου περνάνε στην σύζυγό του Ζίνα.
Η Όλγα και η κόρη της καταδικάζονται σε 8 χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία ότι συμβούλεψε τον Παστερνάκ να γράψει και να εκδώσει στο εξωτερικό το βιβλίο με στόχο να πλουτίσει προσωπικά. Ύστερα από παγκόσμια κινητοποίηση αποφυλακίζεται μετά τα τέσσερα χρόνια.
Το έτος 1990 εγκαινιάζεται το Μουσείο Παστερνάκ και η μνήμη του αποκαθίσταται.
Το βιβλίο γυρίζεται ταινία στην Ισπανία:
συνεχίζεται εδώ
ΠΗΓΉ
ΠΑΣΤΕΡΝΑΚ
ΑΝΡΙ ΤΡΟΥΑΓΙΑ
ΙΟΛΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου