Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2012


Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2012

Η ΕΕ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2012 για τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Οκτωβρίου, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανέφερε ότι η απόφασή της βασίστηκε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σταθεροποιητικού παράγοντα, ο οποίος μετέτρεψε την Ευρώπη, σχεδόν στο σύνολό της, από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης.
Το σημαντικότερο επίτευγμα της Ένωσης, σύμφωνα με τη νορβηγική επιτροπή, είναι "ο επιτυχημένος αγώνας για την ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Το έργο της ΕΕ διαπνέεται από την "αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη" και αποτελεί μια μορφή "ειρηνευτικής διαδικασίας", την οποία ο Άλφρεντ Νόμπελ αναφέρει ως κριτήριο για την απονομή του βραβείου Ειρήνης στη διαθήκη του το 1895.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο 21ος διεθνής οργανισμός που τιμάται με το βραβείο αυτό από το 1901 μέχρι σήμερα.
  • Η πλήρης δήλωση της Επιτροπής Νόμπελ English
  • Ο πλήρης κατάλογος των προσώπων και οργανισμών που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης English

Μια ειρηνοποιός δύναμη

Οι ηγέτες της ΕΕ, εκπροσωπούμενοι από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασαν τη βαθιά τους συγκίνηση για την απονομή του βραβείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται η προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως "του μεγαλύτερου ειρηνευτικού θεσμού που δημιουργήθηκε ποτέ. Οι πολίτες όλων των κρατών μελών της Ένωσης μπορούν να είναι υπερήφανοι που είναι Ευρωπαίοι."
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι πρόκειται για "ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι πολύτιμο το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε για το καλό των Ευρωπαίων αλλά και ολόκληρου του κόσμου".
Ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους. Συνιστά δε αναγνώριση του ότι η ΕΕ επανένωσε την ήπειρο με ειρηνικά μέσα και συμφιλίωσε χώρες που στο παρελθόν ήταν προαιώνιοι εχθροί.
  • Κοινή δήλωση Επιτροπής/Συμβουλίου για το Νόμπελ Ειρήνης English
  • Δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου DeutschespañolEnglishfrançaisitalianopolskisvenska

Τελετή απονομής

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Όπως όλοι οι νικητές, έτσι και η ΕΕ παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Νορβηγικής Επιτροπής. Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την παραδοσιακή "ομιλία για το Νόμπελ" εκφώνησαν εκ μέρους της ΕΕ οι πρόεδροι Ρομπέι και Μπαρόζο. Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, νικητές του διαδικτυακού διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΕΕ (βλ. παρακάτω), συμμετείχαν στην αποστολή της ΕΕ στο Όσλο για την παραλαβή του βραβείου.

Το χρηματικό έπαθλο

Η ΕΕ θα διαθέσει τα χρήματα του βραβείου (930.000 ευρώ) σε προγράμματα στήριξης παιδιών που έχουν πέσει θύματα πολέμων και συγκρούσεων.

Διαγωνισμός

Με την ευκαιρία του βραβείου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας διοργάνωσαν διαγωνισμό ζητώντας από τους νεαρούς Ευρωπαίους να πουν τι σημαίνει γι' αυτούς η ειρήνη στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από παιδιά ηλικίας 8-12 ετών να στείλουν τις απαντήσεις τους με μορφή ζωγραφιάς και από νέους ηλικίας 13-24 ετών με τη μορφή ενός σύντομου κειμένου. Οι συμμετοχές έφθασαν περίπου τις 5.400. Οι νικητές επελέγησαν από κριτική επιτροπή, με πρόεδρο των συγγραφέα βιβλίων κόμικς Jean Van Hamme, και από το κοινό με ψηφοφορία στο Facebook.

Οι νικητές

Οι 4 νικητές συμμετείχαν στην επίσημη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Όσλο για την παραλαβή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Στις 10 Δεκεμβρίου παρακολούθησαν την επίσημη τελετή και στις 11 Δεκεμβρίου τη συναυλία για το Νόμπελ Ειρήνης.
"Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Νόμπελ Ειρήνης 2012 δεν συνιστά μόνον αναγνώριση των παλαιότερων επιτευγμάτων της, αλλά αφορά και το μέλλον", τόνισαν οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. "Γι' αυτό ακριβώς θέλουμε να έρθουν μαζί μας στο Όσλο και οι νέοι της Ευρώπης, οι οποίοι παραλαμβάνουν μια ειρηνική ήπειρο και οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την πορεία της ηπείρου στο μέλλον."

Επιλαχόντες

Λόγω του υψηλού επιπέδου ποιότητας των συμμετοχών, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει ως επιλαχόντες και τους:
  • Ada Maria Ciontu, 8 ετών, Ρουμανία
  • Maria Dzhumaliiski, 12 ετών, Βουλγαρία
  • Ίλια Καρύδα, 15 ετών, Ελλάδα
  • Barbora Kořánová, 17 ετών, Τσεχική Δημοκρατία
  • Ana Rita Mendes, 21 ετών, Πορτογαλία
  • Lili Fabacsovics, 20 ετών, Ουγγαρία
Οι νικητές και οι επιλαχόντες προσκλήθηκαν στο Στρασβούργο σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου.
  • Περισσότερα για τον διαγωνισμό English
  • Η σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook English

Βίντεο

LIVE Nobel Peace Prize® 2012

  • LIVE Nobel Peace Prize® 2012
  • Νοιαζόμαστε, βοηθάμε
  • Ευρώπη, από τον πόλεμο στην ειρήνη
  • Σούμαν: 60 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη
  • Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικοί, τόσο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου